christopher-ott-KzvMsXgJ1VU-unsplash

Atunci când sunteți supus unui tratament medical, este normal să aveți emoții puternice, cum ar fi anxietatea și stresul. Aceste emoții pot fi provocate de o varietate de factori, inclusiv de incertitudinea legată de tratamentul propriu-zis, de efectele secundare ale medicamentelor și de durerea fizică. În cele ce urmează, vom discuta 7 metode eficiente pentru a combate anxietatea și stresul în timpul tratamentelor medicale.

 

  1. Respirația profundă și meditația

Exercițiile de respirație profundă și meditația sunt două metode excelente de a vă ajuta să vă relaxați și să vă concentrați. Încercați să petreceți câteva minute în fiecare zi pentru a face exerciții de respirație sau pentru a medita. Găsiți un loc liniștit și confortabil, așezați-vă și concentrați-vă asupra respirației dumneavoastră.

 

  1. Activitățile fizice ușoare

Exercițiile fizice ușoare, cum ar fi plimbările sau yoga, pot ajuta la reducerea nivelului de anxietate și stres. De asemenea, pot ajuta la ameliorarea tensiunii musculare și la îmbunătățirea somnului.

 

  1. Suportul social

Este important să vă simțiți susținut și conectat în timpul tratamentului medical. Încercați să vă conectați cu familia și prietenii și să le permiteți să vă ajute în orice fel posibil. De asemenea, puteți considera să vă alăturați unui grup de suport sau să discutați cu un consilier sau terapeut.

 

  1. Alimentația sănătoasă

Alimentația sănătoasă poate ajuta la menținerea nivelului de energie și la îmbunătățirea dispoziției. Încercați să mâncați alimente nutritive, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale și proteine slabe. De asemenea, evitați alimentele procesate și bogate în zahăr și grăsimi.

 

  1. Reducerea stimulentelor

Stimulentele, cum ar fi cafeaua, alcoolul și tutunul, pot agrava anxietatea și stresul. Încercați să reduceți sau să eliminați consumul de stimulente în timpul tratamentului medical.

 

  1. Terapia prin artă

Terapia prin artă poate fi o modalitate creativă de a vă ajuta să vă concentrați și să vă relaxați. Puteți încerca să pictați, să desenați sau să faceți colaje. Terapia prin artă poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate și stres și poate fi o modalitate plăcut.

 

7. Găsiți o sursă de relaxare

Găsirea unei activități care să vă ajute să vă relaxați poate fi benefică în reducerea stresului și anxietății în timpul tratamentelor medicale. Aceasta poate fi o activitate care vă aduce bucurie, cum ar fi cititul unei cărți sau ascultarea muzicii preferate. Încercați să vă alocați timp pentru această activitate în fiecare zi.

 

În concluzie, anxietatea și stresul pot fi comune în timpul tratamentelor medicale, dar există multe modalități de a le gestiona. Respirația profundă și meditația, activitățile fizice ușoare, suportul social, alimentația sănătoasă, reducerea stimulentelor, terapia prin artă, terapia cognitiv-comportamentală, găsirea unei surse de relaxare, stabilirea de obiective mici și realizabile și învățarea de tehnici de gestionare a durerii sunt doar câteva dintre metodele eficiente pentru a face față anxietății și stresului în timpul tratamentelor medicale. Nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare sau problemă pe care o aveți în timpul tratamentului.

 

Sursa foto: unsplash.com

Înapoi la blog

Servicii medicale Prevenție medicală Wellness

Articole asemănătoare