pic-2-rs

Sănătatea este astăzi una dintre preocupările de top. Conştientizăm cât de importante sunt stilul de viaţă, controalele de prevenție la medicul specialist sau urmărirea semnalelor pe care ni le transmite propriul corp. Tocmai de aceea, a le oferi angajaților tăi beneficii extrasalariale prin care să aibă acces facil la servicii medicale de calitate este esențial. Cum alegi însă tipul de beneficiu de sănătate potrivit echipei tale?

Beneficiile din domeniul medical, una dintre preocupările principale ale angajatorilor

Dacă îți extinzi echipa sau dacă te preocupă gradul de satisfacţie al actualilor angajați, atunci acordă atenţia cuvenită şi acestui tip de beneficii. Salariul avantajos sau posibilitatea de a munci de acasă nu mai sunt singurele atuuri cu ajutorul cărora să atragi oameni pregătiţi şi potriviţi afacerii tale.

Conform unui studiu realizat de Willis Towers Watson, 6 din 10 organizații (63%) recunosc nevoia de a acorda prioritate bunăstării angajaților pentru a îmbunătăți experiența pe care aceștia o au la locul de muncă. Aceasta ar implica sprijinirea unei culturi a bunăstării, precum și îmbunătățirea ofertelor existente și schimbarea altor aspecte ale programelor de bunăstare ale acestora.
Beneficiile din sfera sănătăţii sunt atractive, întregesc acest tablou al „angajatorului perfect” şi pot face diferenţa chiar şi într-o negociere profesională. Pentru a reuşi să faci din asta un atu trebuie să ştii care sunt principalele variante în acest context: ce este un abonament medical, ce reprezintă de fapt o asigurare de sănătate privată sau care sunt celelalte opţiuni, dacă şi cât le poţi asocia pentru a face un pachet complet?
Citeşte mai jos mai multe despre acestea, după care alege cea mai bună alternativă pentru tine, angajaţii şi afacerea ta!


Abonamentul medical, o umbrelă de siguranţă „de bază” care poate prezenta anumite lacune

Contextul ultimilor ani ne-a învăţat să fim precauți, să nu trecem peste controalele medicale regulate sau peste acele consulturi impuse de anumite simptomatologii. Da, dar toate acestea costă, iar cu un abonament medical oferit de angajator, salariatul se va simţi mai protejat în fața unor eventuale costuri exagerate.

Abonamentul medical reprezintă, de fapt, o sumă lunară pe care o plăteşti tu, ca angajator, pentru angajaţii tăi şi care acoperă anumite servicii. Abonamentul medical încheiat de angajator poate fi unic pentru toţi angajaţii sau aceştia pot opta între diverse pachete, fiecare cu beneficii diferite.
De regulă, abonamentul medical asigură consultaţii, analize de sânge, investigaţii medicale sau proceduri complexe precum imagistica avansată.

Avantajele abonamentului medical pentru angajaţi

Abonamentul medical se axează pe prevenţie şi diagnostic şi are anumite avantaje de bază care pot fi de mare folos unui angajat. Aceştia nu plătesc pentru analize, investigaţii şi consultaţii de rutină atâta timp cât se încadrează în nişte parametri deja stabiliţi. Dacă doresc să prevină, să diagnosticheze şi să trateze afecţiuni minore, atunci abonamentul medical poate fi o soluţie. De asemenea, pacienţii pot rămâne la pachetul de bază, dar pot opta şi pentru pachete care să includă şi un alt tip de investigaţii sau tratamente.

Dezavantajele abonamentului medical pentru angajaţi

Important şi util ca formă principală de prevenţie şi diagnostic, abonamentul are câteva dezavantaje pe care orice angajat şi angajator ar trebui să le cunoască. Angajaţii aleg într-o măsură redusă orele la care doresc anumite servicii pentru că „prioritate” la orele de vârf au pacienţii plătitori. Nu găsesc întotdeauna locuri la doctorul dorit în timp util, iar pentru asta trebuie să aştepte chiar şi o lună de zile. În plus, serviciile acoperite de abonamentul medical sunt, în mare, pentru prevenţie sau probleme medicale minore. 

Asigurarea de sănătate privată, acoperire mai mare, riscuri mai mari

O alternativă sau poate chiar o soluţie complementară la abonamentul medical este asigurarea de sănătate privată. În acest caz, tu ca angajator plăteşti o sumă lunară, angajatul poate merge la orice clinică cu care compania asiguratoare are contract, plăteşte din buzunar serviciile medicale necesare, după care aceștia își decontează sumele achitate.

Avantajele asigurării de sănătate private pentru angajaţi

Unul dintre principalele avantaje este faptul că angajaţii nu mai sunt limitaţi la o singură reţea de clinici. Asigurarea poate acoperi şi alte investigaţii sau consultații, nu doar cele de prevenţie sau de bază, cum ar fi, de exemplu, spitalizări sau intervenţii chirurgicale. În plus, o astfel de opţiune poate acoperi servicii medicale necesare în urma unui eveniment neprevăzut, cum ar fi un accident sau o îmbolnăvire. Decontarea are loc indiferent dacă tratamentul a avut loc la o clinică/spital de stat sau privat.

Dezavantajele asigurării de sănătate private pentru angajaţi

Spre deosebire de abonamentul medical, în cadrul unei asigurări de sănătate private, angajaţii plătesc în prealabil toate costurile necesare. Decontarea serviciilor are loc în urma întocmirii unui dosar de daună care necesită timp, atenţie şi formulare completate. În unele cazuri, aceste dosare de daună nu sunt acceptate, aşa că este necesar să se cunoască foarte bine acele condiţii impuse de contract. Oricine optează pentru această variantă trebuie să ştie că există afecţiuni cronice neacoperite de asigurările de sănătate private sau pentru care decontările au loc parţial.

SanoPass, platforma care le îmbină pe amândouă şi care vine cu ceva în plus

Abonamentul medical şi asigurarea de sănătate privată nu sunt singurele alternative atunci când vine vorba de beneficii extrasalariale medicale pentru angajaţii tăi. SanoPass este o platformă care propune o variantă complexă, modernă, eficientă, uşor de folosit, cu mai multe servicii, având totodată avantaje pe care nu le regăsești în rândul celorlalte opţiuni.

Un contract cu SanoPass, pentru tine, ca angajator, înseamnă că vei plăti lunar o sumă de bani, iar angajaţii tăi vor avea anual acces la o multitudine de servicii şi specializări, de la Stomatologie sau Medicina Muncii, până la Imagistică sau Alergologie. Înainte de a încheia contractul, angajatorul decide câte servicii vor fi incluse pentru fiecare specializare.

  • Acces la o mulţime de clinici din toată ţara, cu programare chiar în aceeaşi zi

Prin aplicaţia SanoPass, angajaţii tăi vor putea găsi, în funcţie de specialitate, peste 900 de clinici medicale. Varietatea ridicată de clinici medicale disponibile la nivelul întregii țari, reduce substanțial timpul pentru o programare. SanoPass promite un timp de programare de 48h/ specialitate/ oraș, însă timpul mediu pe care îl anunță este de 17h/ specialitate/ oraș.

Tot ce trebuie să facă angajatul, înainte să beneficieze de serviciul medical, este să scaneze prin aplicaţia SanoPass un cod QR aflat la recepția clinicii, achitând astfel. Utilizatorul nu achită în mod real o sumă de bani, ci îi este scăzut dintr-un abonament care își reînoiește serviciile, în funcție de nevoile fiecărui angajat, în fiecare an.

  • Nimic nu se pierde, totul se reportează

Există situații în care angajații nu au nevoie de anumite consultații medicale, aşa că nu își „consumă” creditele pe care le au disponibile în aplicaţie. Vestea bună este că acestea nu se pierd, ci se reportează, aşa că ele pot fi utilizate ulterior.
În plus, acestea pot fi re-evaluate și modificate conform nevoilor angajaților.

Indiferent ce variantă ai alege, încearcă să vezi înainte imaginea de ansamblu. Care sunt detaliile care pot cântări mai greu şi care nu sunt atât de importante? Cu atât mai mult acum, când 1 din 2 angajaţi români care au participat la un sondaj efectuat la începutul anului 2021 de pe BestJobs au declarat că se gândesc să-şi schimbe locul de muncă, iar 28% au făcut chiar paşi concreţi în această direcţie. Acest context poziționează retenția angajaților ca una dintre principalele priorități ale companiilor.

Tocmai de aceea, este important să analizezi care ar putea fi pachetul ideal de beneficii extrasalariale pentru un angajat mulţumit. Un angajator bun este cel care îşi cunoaşte echipa şi care îi oferă toate condiţiile prielnice unui stil de viaţă satisfăcător, iar alegerea beneficiilor medicale este doar una dintre aceste coordonate.

Înapoi la blog

Beneficii angajați

Articole asemănătoare