pic-1-rs

Ne petrecem cea mai mare parte a timpului la birou. Acasă sau la sediu, suntem conectaţi aproape non-stop la task-uri, echipă şi la proiectele în lucru. Se spune că e bine să ai mintea ocupată, dar oare cât de benefic este să nu mai delimitezi viaţa personală de cea profesională? Organismul nostru este făcut pentru a munci, dar şi pentru a se odihni, iar atunci când ceva intervine în acest ritm natural, apar problemele de sănătate. 

Afecţiunile angajatului modern, o realitate

Mult timp, afecţiunile angajatului modern au fost ignorate. Trăim într-un ritm alert, sunt o mulţime de angajaţi pe piaţa muncii, aşa că trebuie să fim mereu productivi, energici şi creativi. Studiile şi rapoartele din ultimii ani au dovedit, însă, o legătură între condiţiile de lucru şi problemele de sănătate. 

Într-un raport realizat de către Eurostat şi dat publicităţii în septembrie 2021, se arată că, în 2020, 10.3% dintre angajaţii din UE au avut probleme de sănătate asociate locului de muncă. În acelaşi an, 6% dintre angajaţi s-au plâns de dureri de muşchi, articulaţii sau oase, toate datorate sau amplificate de munca la birou. Acelaşi raport a avut în vedere şi sănătatea mentală, 44% dintre angajaţi având astfel de tulburări din cauza atmosferei de la locul de muncă. 

Probleme legate de poziţia coloanei 

Munca „la birou" conduce detaşat în ierarhia tipurilor de muncă prestată. Spre deosebire de alte generaţii care aveau joburi mai flexibile, cele de acum îşi pot executa sarcinile dintr-un scaun de birou, aspect care creşte riscul apariției unor probleme de sănătate. 

Indiferent de vârstă, munca la birou presupune aceleași condiții: un scaun, un laptop şi multe ore de sedentarism. Deformările coloanei ascund multe alte pericole şi duc la simptome supărătoare, cum ar fi durerile de cap, spate şi umeri, dar şi tulburări de concentrare.  

Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, propune-le angajaţilor workshop-uri tematice periodice, din care să nu omiţi şi subiecte precum kinetoterapia, fizioterapia sau importanţa mişcării fizice. Alege specialişti care să vină lunar la sediu pentru a le vorbi tuturor despre aceste aspecte şi care să propună, apoi câteva recomandări uşor de aplicat în interiorul companiei. 

O alternativă la această soluţie ar fi să ofere un abonament SanoPass. Acesta oferă acces la peste 900 de clinici medicale şi la peste 100 de săli de fitness din întreaga țară. Angajaţii pot opta, astfel, și pentru antrenamente mind-body eficiente și împotriva afecţiunilor legate de coloană. 

Extenuarea

Aproape nimeni nu este străin de termenul „burnout”. Acesta este tot mai prezent în viețile noastre, este parte din noua realitate, iar studiile recente confirmă acest lucru. Potrivit unui raport Indeed, 52% dintre angajați se simt epuizați, cu 9% mai mulți față de momentul declanșării pandemiei. 

Ne dorim cât mai mult, cât mai repede, iar din acest motiv așteptările sunt din ce în ce mai mari.Cu toate acestea, angajatorii și angajații trebuie să înțeleagă, deopotrivă că avem nevoie de un program bine organizat, task-uri corect împărţite, pauze între acestea şi un mediu de lucru relaxant. 

Ori de câte ori acestea dispar, angajatul se va simţi din ce în ce mai copleșit de ce are de făcut și, cel mai probabil, nu va încetini ritmul, ci va rupe din timpul său personal pentru a fi la zi cu sarcinile de la locul de muncă.  

Pentru a preveni extenuarea este esenţial să discuţi cu angajații tăi! Poate că unele persoane par inflexibile la început, dar odată ce comunici clar şi politicos punctul tău de vedere legat de program, task-uri sau responsabilităţi, lucrurile se simplifică. Nu aştepta până în punctul în care să nu mai poţi face asta sau în punctul în care angajaţii sunt deja „pierduţi” în vâltoarea stresului. 

Depresia 

De la extenuare până la depresie nu mai e decât un pas. Depresia apare atunci când avem extrem de multe lucruri de făcut, atât la serviciu, cât şi acasă, când ne simțim copleșiți, când cei din jur nu ne înţeleg, nu ne ajută, iar noi nu ştim să comunicăm corect. S-ar putea să treacă o perioadă mai lungă până când depresia se instalează, dar până atunci apar semnale de alarmă care ar trebui luate în considerare. 

Depresia se tratează dificil şi vine la pachet cu o mulţime de complicaţii, atât la nivel profesional, cât şi la nivel personal. Persoanele depresive nu se mai simt demne de iubire, nu mai sunt productive, nu se mai implică în vieţile celor dragi și pot ajunge să fie afectați fizic. În acest context, riscul unei tragedii este foarte mare. 

Atunci când se ajunge la depresie, numai consilierea şi tratamentul recomandat de medic sunt de ajutor. Cei din jur, familia, dar şi colegii, nu pot decât să fie deschişi, comunicativi şi să promoveze un mediu de lucru relaxant pentru a preîntâmpina astfel de situații. 

Prevenţia este, de astfel, un aspect foarte important în contextul depresiei, dar nu numai. Cu un abonament SanoPass , angajatul poate opta preventiv pentru anumite tratamente alopate sau complementare şi poate recurge la consiliere psihologică cu mult înainte ca depresia să se instaleze sau chiar imediat după apariția primelor semne. 

Un alt factor important în acest context este faptul că angajatul poate face toate acestea prin intermediul telemedicinei. Practic, pacientul comunică de la distanță cu specialistul și îi poate furniza acestuia inclusiv imagini sau rapoarte medicale. La finalul consultației, primește un diagnostic, o schemă de tratament și eventuale recomandări. 

Apariţia dependenţelor

O altă capcană a angajatului modern sunt dependenţele. Ce faci când ai o mulţime de task-uri de rezolvat în doar câteva ore? Bei încă o cană de cafea. Ce faci atunci când ţi se pare că nu mai eşti productiv, deci nici dorit sau apreciat la locul de muncă? Începi să mănânci pe fond de stres. Ce faci când nu mai poţi avea o viaţă personală, dar tânjeşti după toate lucrurile pe care, crezi tu, alţii le au? Te refugiezi în ecranul telefonului şi aştepţi o minune în viaţa ta. Toate aceste lucruri nu fac decât să îndepărteze angajatul de locul de muncă și să îi scadă productivitatea. 

Dezechilibre ale sistemului endocrin

Nopţile nedormite, deadline-urile strânse, neînțelegerile cu colegii, toate ne dezechilibrează viaţa, iar acestea pot duce, în timp, la dezechilibre ale sistemului endocrin. Fluctuaţiile hormonale temporare pot fi inofensive, însă când acestea se prelungesc cresc riscul de hipertiroidie sau hipotiroidie, apariţia nodulilor pe glanda tiroidă etc., iar aceste afecțiuni vin cu o serie de simptome specifice, care perturbă viaţa personală şi profesională. 

Nervozitatea, lipsa de concentrare, insomnia sau senzaţia de nod în gât, toate pot fi semnale de alarmă care ar trebui să te determine să consulţi un endocrinolog. 

Și în astfel de situații, aplicaţia SanoPass poate fi din nou de mare ajutor pentru că, ori de câte ori angajatul îşi doreşte o consultaţie medicală, de orice specialitate, nu trebuie decât să caute în aplicaţie clinica/ cabinetul medical cel mai apropiat, iar programarea se face pe loc, fără timpi de aşteptare sau alte inconveniențe. 

Condiţiile de lucru, perioada grea pe care o traversăm, linia fină, uneori chiar imperceptibilă dintre viaţa profesională şi cea personală, toate cresc riscul apariţiei multor afecţiuni. Cu toate astea, avem la îndemână soluţii eficiente care, odată descoperite, ne pot readuce echilibrul şi energia atât de importante la muncă şi acasă.  

Înapoi la blog

Beneficii angajați retenție angajați

Articole asemănătoare