Beneficii extrasalariale pentru angajații din top management

Pentru ca o companie să fie de succes, atenția trebuie îndreptată către toți angajații, inclusiv persoanele din top management. Acestea joacă un rol crucial în profitabilitatea firmei și, de cele mai multe ori, jobul lor implică și un factor de risc ridicat. Deciziile pe care le iau influențează viitorul întregii companii și de aceea, de preferat ar fi ca managerii să aibă un interes real în obținerea unor rezultate cât mai bune.

Există atât beneficii pe termen scurt, cât și pe beneficii pe termen lung pe care le poți oferi angajaților din conducere. Sunt necesare ambele, pentru ca ei să simtă că munca le este răsplătită așa cum se cuvine, dar să aibă și speranță pentru viitor.

Pe termen scurt, recompensele în bani sunt cele mai comune beneficii. Pe termen lung, cu scopul de a recompensa managerii pentru evoluția companiei, se oferă tot mai des opțiunea de a investi în acțiuni.

De cele mai multe ori, programele care au ca scop motivarea echipei nu sunt de succes din cauză că nu iau în calcul dorințele reale ale oamenilor sau sunt mult prea greu de pus în practică. Este nevoie de un plan strategic care să aibă efecte pe termen lung și să ajute cu adevărat la evoluția companiei.

Motivație imediată: bonusul anual

În funcție de profitabilitatea firmei, managerii sunt recompensați cu un anumit procent din salariul de bază, pe care îl primesc o dată pe an. Studiile au demonstrat faptul că beneficiile pe termen scurt îi fac pe oameni să fie mai implicați și mai dedicați. Aceleași studii au concluzionat faptul că odată ce aceste beneficii erau puse pe pauză, oamenii continuau să fie implicați în munca de zi cu zi. Iar asta înseamnă că există o legătură între beneficiile instant și satisfacția pe termen lung la lucru.

Bonusurile care variază în funcție de performanță sunt cele care motivează cu adevărat. Managerii au un stimulent să muncească din greu și să atingă rezultate cât mai bune. Totodată, există situații în care persoanele din conducere pot fi penalizate în mod nedrept pentru evenimente neașteptate, care nu se întâmplă în mod obișnuit, cu consecințe negative. De aceea, consiliul de administrație trebuie să întocmească un set echilibrat de metode prin care evaluează eficacitatea liderilor.

Motivație pe termen lung: deținerea de acțiuni

Studiile arată că cel mai important factor de performanță îl reprezintă deținerea de acțiuni. Iar asta înseamnă că managerii primesc bonusuri în bani care pot fi folosiți doar pentru a cumpăra acțiuni.

Astfel, directorii sunt mult mai implicați în companie, atunci când chiar dețin o parte din ea.

Autonomie asupra programului lor

Un alt beneficiu pe care îl poți oferi este cel al independenței asupra modului în care liderii își fac munca și în care ating țelurile. Acesta este un bun anticipator al performanței.

Autonomia nu doar că le permite angajaților din top management să își asume munca, dar încurajează și creativitatea în rezolvarea problemelor. În acest mod, ei sunt mai stimulați să își asume riscuri care ar putea duce la nașterea de noi produse, servicii sau soluții. Ei au rolul de a găsi noi căi prin care să atingă succesul, iar pentru asta este nevoie de independență și încredere.

Oportunități de avansare

Doar pentru că sunt în topul companiei, nu înseamnă că managerii nu își doresc să se dezvolte odată cu firma. Oferă acces la programe care îi ajută să exploreze domeniul în care activează, dar și unele care îi ajută să se dezvolte pe alte laturi, adiacente jobului.

Creează împreună cu ei o listă de obiective și ajută-i să le atingă, cu scopul de a susține dezvoltarea lor, dar și a firmei.

Un alt lucru care îi poate motiva pe cei mai importanți oameni din firmă îl reprezintă echipamentele pe care le folosesc. Ideal, acestea ar trebui să fie de ultimă generație și să fie constant înlocuite cu variantele lor mai performante.

Nu este doar un moft, echipamentul de bună calitate îi ajută să își facă jobul în cele mai bune condiții. De asemenea, fii deschis la discuții în legătură cu tehnologiile care ar putea ușura taskurile.

 

Beneficiile oferite angajaților din conducere au un efect pozitiv asupra companiei. Conform rezultatelor cercetărilor, acestea pot spori productivitatea, pot susține valorile de business și au un efect pozitiv asupra atragerii și reținerii celor mai buni oameni din firmă.

Înapoi la blog

Beneficii angajați Profesionisti Resurse Umane Top Management

Articole asemănătoare