pexels-anna-shvets-5324947

Motivarea angajaților a devenit în ultimii ani o prioritate pentru tot mai multe companii, atât la nivel internațional, cât și în România, cu atât mai mult cu cât, potrivit unui studiu realizat de Gallup, doar 36% dintre angajați se simt motivați la locul de muncă. În acest context, angajatorii realizează că o echipă motivată este mai eficientă și mai implicată, iar rata de retenție a personalului crește direct proporțional cu beneficiile oferite de companie. Știai, de exemplu, că 66% dintre angajați se simt mai motivați să rămână la actualul loc de muncă în condițiile în care li se promit anumite avantaje, ca recompensă pentru munca depusă? 

Managementul contemporan întâmpină deseori provocări în motivarea angajaților, în special în rândul companiilor care vor să se poziționeze în fața concurenței, prin calitate și o cultură organizațională impecabilă. 

Dacă și tu simți că motivarea propriilor angajați este o provocare, este necesar, în primul rând, să îți amintești constant că oamenii alături de care lucrezi își aduc energia, motivația și implicarea în fiecare zi, la locul de muncă. De aceea, pentru a-i ajuta să rămână conectați la ceea ce fac și să nu își piardă pasiunea, ai nevoie de strategii adaptate la nevoile acestora.

O teorie fundamentală în psihologie, care merită luată în calcul în domeniul resurselor umane, este piramida nevoilor, dezvoltată de către Abraham Maslow. În teoria sa, există cinci trepte, fiecare fiind specifică unei categorii de nevoi umane: 

  1. nevoile fiziologice (apă, hrană, aer, adăpost, îmbrăcăminte etc.); 
  2. nevoile de securitate (siguranța personală, loc de muncă stabil, resurse, sănătate etc.);
  3. nevoile de apartenență (sentimentul de conexiune, relațiile de prietenie și de dragoste. familia etc.),
  4. nevoile asociate stimei de sine (respect, statut social, recunoaștere etc.);
  5. nevoile de auto-actualizare (dezvoltare personală, creștere în carieră, dorința de a deveni cea mai bună versiune proprie). 

Prioritizarea acestor nevoi fluctuează în viața fiecărei persoane atât pe plan personal cât și pe cel profesional.

Ca angajator, poți folosi piramida lui Maslow pentru a îți înțelege mai bine echipa și pentru a îndeplini acele nevoi de bază, pe care oamenii cu care lucrezi le caută la locul de muncă. Iată 7 strategii care te vor ajuta să aduci mai multă motivație în viața angajaților tăi:

 

1. Prioritizează nevoile primare ale angajaților

Angajații pun mare preț pe siguranța oferită de companie, precum și pe sentimentul de apartenență. Aceste aspecte pot face diferența între doi angajatori care oferă salarii similare, dar au culturi interne diferite: întotdeauna, acela care va oferi echipei siguranță și senzația unei a doua familii va avea de câștigat.

De aceea, este important să te asiguri că angajații tăi au încredere în companie și că se simt protejați, indiferent de contextul socio-economic.

Una dintre cele mai mari provocări în managementul resurselor umane este de a integra fiecare membru în echipă, astfel încât acesta să se simtă confortabil alături de colegi și de managerul direct. Cu toate că și echipa trebuie să facă eforturi în această privință, este datoria unui manager să găsească modalități prin care angajații să colaboreze mai bine și să fie satisfăcuți de atmosfera de la locul de muncă.

Cum poți implementa această strategie de motivare a angajaților: 

  • Asigură-te că ești transparent în acțiunile tale. În cazurile în care compania trece prin perioade dificile, găsește o modalitate prin care să le comunici acest lucru angajaților, oferindu-le promisiunea că vei proteja locurile lor de muncă. 
  • În cazurile în care anumiți angajați se află într-o situație delicată, în relație cu alți angajați sau clienți, este important să asculți ambele părți și să găsești soluții corecte. Discută cu persoana care trece printr-o situație dificilă, încearcă să afli care este cauza reală și demonstrează-i că puteți găsi împreună o rezolvare. 
  • Pentru a consolida relațiile dintre angajați și a le oferi sentimentul de apartenență, poți organiza evenimente care să le permită să interacționeze și să se cunoască mai bine. Fie că este vorba de un team building, o ieșire cu echipa sau o întâlnire online, important este să le dai tuturor ocazia de a se cunoaște și de a socializa, inclusiv cu managementul.

 

2. Construiește un mediu de lucru favorabil angajaților

Stările de tensiune la locul de muncă nu au fost niciodată un factor care să conducă la productivitatea și motivarea angajaților, ci dimpotrivă. Atunci când oamenii din echipă sunt stresați, temători, neîncrezători sau presați, motivația și productivitatea scad semnificativ. 

Noi cercetări arată că 29% dintre angajați se simt stresați la locul de muncă, printre principalii factori de stres aflându-se volumul de muncă și neînțelegerile cu alte persoane. De cele mai multe ori, angajații trebuie observați pentru a înțelege cu ce probleme se confruntă și cum este afectată motivația lor la locul de muncă. De aceea, este de preferat ca în calitate de angajator să eviți perioadele suprasolicitante și conflictele prin construirea unui mediu de lucru favorabil, unde angajații să nu se simtă frustrați sau îngrijorați.

Cum poți implementa această strategie de motivare a angajaților: Definește și comunică angajaților cât mai clar care sunt atribuțiile lor, cui trebuie să raporteze și cum vor fi evaluați în funcție de indicatorii de performanță. Stabilește obiective clare și asigură-te că fiecare persoană își înțelege rolul în companie.

Promovează discuțiile deschise între angajați, explicându-le că mereu vor fi aspecte care nu pot fi 100% controlate și situații în care există mai multe puncte de vedere valide. Încurajează folosirea feedback-ului constructiv și pozitiv, pentru a-ți ajuta angajații să se dezvolte, să își asume greșelile fără teamă și să se bucure de reușite.

 

3. Încurajează pauzele și activitatea fizică

Corelată cu strategia anterioară, aceasta reprezintă un pas important prin care le poți demonstra angajaților tăi că ești interesat de sănătatea lor fizică și psihică. Munca peste program și lipsa pauzelor pot duce la burnout, demotivare și scăderea eficienței. Îți recomandăm să nu îți încarci echipa cu prea multe taskuri, într-o perioadă prea scurtă de timp, ci mai degrabă să oferi termene realiste și să organizezi cât mai bine activitatea.

Pauzele luate pe parcursul zilei au rolul de a detensiona organismul, fiind esențiale pentru orice persoană care lucrează, indiferent de natura muncii sale. Pe lângă pauzele de la birou, mișcarea are și ea un rol important. Este cunoscut faptul că endorfinele eliberate de creier în urma activității fizice conduc la o stare de bine. În plus, activitatea fizică are o contribuție semnificativă în promovarea concentrării și a stării de alertă, datorită fluxului de sânge accelerat. Angajații care asociază pauzele cu un minim de mișcare sunt mai motivați și mai productivi, implicit mai eficienți în finalizarea sarcinilor. 

Cum poți implementa această strategie de motivare a angajaților: Pentru a promova activitatea fizică, acordă oportunități de antrenamente prin abonamente la diferite cluburi sportive sau desfășoară o sesiune de mișcare fizică în echipă în pauza de prânz, dacă poți oferi angajaților și facilități sanitare corespunzătoare. 

Încurajează pauzele scurte periodice pe parcursul zilei. Sunt diferite metode prin care angajații pot deveni mai performanți și motivați la locul de muncă - de exemplu, metoda Pomodoro are scopul de a împărți timpul de lucru în perioade scurte, de regulă, de 25 de minute, separate de mici pauze. Caută împreună cu echipa ta diverse astfel de metode și dă-le angajaților libertatea de a testa și implementa ceea ce li se potrivește cel mai bine.

 

4. Oferă oportunități de dezvoltare profesională

Te-ai gândit vreodată că unele persoane care au părăsit compania și-ar fi dorit de fapt să rămână, dacă ar fi avut mai multe oportunități de dezvoltare? Un studiu desfășurat de ClearCompany a dezvăluit faptul că 68% dintre angajați consideră perioada de formare și dezvoltarea profesională ca fiind cea mai importantă politică organizațională.

Companiile care acordă o atenție sporită dezvoltării angajaților au mai multe șanse de a câștiga loialitatea echipei și de a-și păstra oamenii valoroși. Așadar, dacă încă nu ai prioritizat acest aspect, este timpul să o faci. Poți începe prin discuții private cu angajații, precum și prin observarea abilităților fiecărui angajat. Astfel vei putea oferi oportunitățile de dezvoltare potrivite pentru fiecare persoană, echilibrând totodată echipa.

Cum poți implementa această strategie de motivare a angajaților: Urmărește progresul angajaților și caută programe sau cursuri prin care aceștia își pot perfecționa competențele profesionale. Oferă-le posibilitatea de a-și alege seminarii sau workshopuri la care vor să participe, acoperind parțial sau integral costurile din bugetul companiei.

 

5. Oferă pachete salariale motivante

Recrutarea și retenția angajaților valoroși se pot transforma în adevărate provocări pentru manageri și oamenii de HR. Într-o mare măsură, atunci când au de ales, candidații tind să opteze pentru angajatorul care oferă un pachet salarial motivant, dar care include și beneficii extrasalariale competitive. 

Studiile din domeniul resurselor umane arată că 72% dintre angajați simt că ar fi mai satisfăcuți la locul de muncă dacă li s-ar oferi mai multe beneficii.

Cum poți implementa această strategie de motivare a angajaților: Documentează-te cu privire la cele mai dorite beneficii extrasalariale în rândul angajaților. În contextul actual, ia în calcul faptul că foarte multe persoane pun accent pe sănătate, motiv pentru care candidații se orientează în procesul de recrutare către companii care oferă opțiuni sigure și eficiente de beneficii medicale. 

Comunică deschis cu angajații tăi și analizează care sunt nevoile lor reale, cum răspunzi tu acestor nevoi și cum poți îmbunătăți pachetul salarial. Dacă investești în beneficii pe care angajații nu le valorifică, nu doar că nu reușești să îi motivezi, dar irosești și bugetul.

 

6. Stabilește ce bonusuri poți oferi și criteriile de alocare

O companie care investește în diverse stimulente spontane poate întări cultura organizațională. Studiile din ultimii ani arată că 42% dintre angajați văd recompensele ca fiind un criteriu important atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă.

În plus, diversele tipuri de stimulente motivează angajații să se concentreze pe îndeplinirea obiectivelor stabilite, pentru a fi recompensați la final. Ia în considerare, însă, că indiferent de tipurile de recompense, ceea ce oferi trebuie să fie valoros, astfel încât să trezească interesul angajaților și să îi determine să depună eforturile necesare.

Cum poți implementa această strategie de motivare a angajaților: Realizează un sondaj în cadrul companiei, pentru a afla direct de la angajați ce anume îi motivează și a putea planifica pașii următori. În funcție de bugetul de care dispui, poți crea o strategie pe termen lung, astfel încât să menții interesul și interacțiunea angajaților. 

În strategia ta, detaliază obiectivul ce trebuie atins și criteriile de oferire a stimulentelor;  Fii transparent în aceste detalii. Exemple de recompense sunt cardurile de cadou, bonusurile de performanță sau cardurile de vacanță.

 

7. Încurajează feedback-ul constructiv

27% dintre angajați confirmă că un feedback constructiv îi ajută să aibă performanțe mai bune la muncă, conform studiilor recente. Deși nu pare la prima vedere un procent foarte mare, acesta este totuși unul semnificativ, impactul feedback-ului fiind puternic în cadrul organizației. O organizație flexibilă și deschisă, bazată pe valori, înțelege importanța feedback-ului și valorifică acest instrument de comunicare și dezvoltare.

Angajații își doresc să crească mult, într-un timp cât mai scurt. Cel mai simplu mod prin care pot face acest lucru cu ajutorul tău este să le oferi feedback. Chiar și o situație negativă poate fi prezentată într-o manieră constructivă, pentru ca angajatul să nu se descurajeze, ci să învețe și să rămână cu ideea că poate face pe viitor ceva diferit. Oferind feedback constructiv, ești cu un pas mai aproape de a le îmbunătăți angajaților tăi motivația și performanța.

Cum poți implementa această strategie de motivare a angajaților: Organizează sesiuni periodice de discuții cu fiecare angajat. În cadrul acestor sesiuni, discută despre performanța lor și despre cum pot face să o îmbunătățească. Metoda feedback-ului constructiv se poate baza pe o structură simplă: ,,Am observat că atunci când ……., tinzi să procedezi în felul următor…... Este și aceasta o variantă, însă impactul asupra colegilor/clientului/activității este că……..Îți recomand ca pe viitor să încerci această soluție …...Îți mulțumesc!,, 

 

În concluzie, angajații nu îți vor cere întotdeauna în mod direct să le oferi anumite condiții de lucru, însă este recomandat să fii proactiv și să găsești variantele care îi satisfac și îi motivează cu adevărat.


Dacă îți dorești să afli ce strategii te ajută în cultura organizațională, abonează-te la blogul SanoPass, iar noi îți vom oferi constant ultimele noutăți despre brandul de angajator, beneficii pentru angajați, evoluția tehnologică în HR și alte domenii relevante.

Înapoi la blog

Brandul de angajator

Articole asemănătoare