doctor-explaining

Conform specialiștilor din European Network for Workplace Health Promotion, starea de sănătate a populației active din țările membre ale Uniunii Europene nu este una favorabilă. 23,5% din aceste persoane au confirmat că suferă de o boală cronică, în timp ce 19% au raportat că au probleme de sănătate de lungă durată. 

Nu este o noutate faptul că bolile cronice reprezintă o provocare accentuată pentru populația din Europa. Cu atât mai mult, nici faptul că persoanele cu probleme atât de grave de sănătate pot afecta veniturile, capacitatea de muncă și, implicit, fluctuația resurselor umane. 

Pentru a nu te afla în poziția angajatorului care se confruntă cu aceste probleme, este vital să acorzi o atenție deosebită prevenției medicale a angajaților tăi. 

De ce prevenție medicală? Deoarece 80% din bolile cronice pot fi prevenite, conform Organizației Mondiale a Sănătății, însă, pentru a le preveni, o serie de măsuri strategice sunt recomandate.

Ce este și cum ajută prevenția medicală? 

Cunoscută și sub denumirea de profilaxie sau medicină preventivă, aceasta este reprezentată de o serie de măsuri pentru a preveni anumite probleme medicale, prioritar tratării situației agravate a acestora. Angajații tăi nu trebuie să fie privați de aceste servicii de prevenție.

Motivele pentru care oamenii (și angajații în general) au nevoie de un minim de servicii medicale preventive sunt multiple. 

 • Îmbunătățește sănătatea pe termen lung

Este important să știi că medicina preventivă este cu atât mai mult benefică celor sănătoși sau care prezintă simptome minime pentru anumite probleme medicale. Așa că nu ezita să iei în considerare acest aspect. Acest aspect se leagă de unul dintre motive, și anume faptul că oamenii își doresc să monitorizeze anumite aspecte ale sănătății lor, pentru a trata o eventuală problemă înainte de a se complica. De exemplu, vizitele regulate la medic pentru monitorizarea cardiacă va ajuta o persoană să observe o fluctuație suspicioasă în bătăile inimii, prevenind astfel probleme mai grave precum atacurile de cord.

 • Optimizează calitatea vieții

Calitatea vieții include mai multe aspecte din viața unui om, cum ar fi elementul fizic, cel emoțional, cel mental, cât și conexiunea socială. Dacă ne focusăm atenția către angajați, calitatea vieții membrilor este un motiv care ar trebui să te preocupe cel mai mult ca angajator. Medicina preventivă este o modalitate prin care poți îmbunătăți chiar toate aceste aspecte ale calității vieții unui angajat. Un angajat care are posibilitatea să se preocupe de sănătatea sa va fi mult mai relaxat ca individ. 

 • Reduce costurile medicale pe termen lung

Cu toate că prevenția medicală reprezintă o investiție, aceasta este una foarte eficientă pentru persoanele care vor să reducă eventuale costuri ce vor apărea pe viitor, în tratarea problemelor medicale serioase. Acest motiv este ca o concluzie la cele de mai sus, care confirmă nevoia multor persoane pentru o asigurare medicală care să includă un plan de servicii medicale de prevenție. 

Ce trebuie să cuprindă un pachet medical de prevenție pentru angajați?

 • Medicina muncii;
 • Consultații de specialitate;
 • Investigații;
 • Analize medicale;
 • Asistență medicală disponibilă 24/ 7. 

În 2018, situația în România privind serviciile medicale de prevenție confirmă importanța pe care angajații o acordă acestora. La acel moment, 1,5 milioane de români erau beneficiarii unui pachet medical de prevenţie, tranzacție realizată fie individual, fie prin intermediul angajatorului. În majoritatea cazurilor însă, angajatorii erau cei care ofereau acest beneficiu. 

În ceea ce privește nevoile și preferințele angajaților, soluțiile complete de sănătate prin care să aibă acces la o gamă largă de servicii medicale, dar care să fie și la îndemâna lor, sunt în topul criteriilor selecție al angajatorului. În plus, angajații au așteptări ridicate în privința infrastructurii medicale, a personalului calificat și serviciilor de calitate, atunci când vine vorba de medicina preventivă care le avantajează propria sănătate. 

În calitate de angajator, faptul că îi asiguri un pachet de beneficii care să includă medicina preventivă îi arată angajatului că acorzi atenție bunăstării lui, dar te avantajează și din punct de vedere al afacerii. Principalul motiv este că angajații sănătoși vor putea avea mai mult timp de petrecut alături de cei dragi, ceea ce îi va face mai relaxați, deci mai optimiști și motivați la locul de muncă. 

Ce poți face ca angajator pentru a prioritiza sănătatea angajaților?

În primul rând, este vital să ai în vedere promovarea sănătății la locul de muncă prin implementarea unei strategii complete și eficace, abordată din mai multe unghiuri:

 • În calitate de angajator, trebuie să oferi promisiunea de a îmbunătăți starea de sănătate a angajaților tăi;
 • Să stabilești o strategie de comunicare prin care să informezi angajații cu privire la măsurile pe care trebuie să le aibă ei în vedere, cât și cele pe care le va lua compania, în ceea ce privește îmbunătățirea stării lor de sănătate;
 • Să încurajezi angajații să se implice în procesul de luare a deciziilor referitoare la beneficiile lor extrasalariale (inclusiv serviciile medicale la care au acces);
 • Să poziționezi bunele practici de prevenție medicală în nucleul culturii organizaționale;
 • Să acorzi un pachet extrasalarial de servicii medicale care să îi ajute pe angajați să prevină anumite probleme medicale care s-ar putea agrava. 

Angajatorii - promotorii prevenției medicale

Într-o piață a muncii în care deficitul de resurse umane este în continuă creștere, oferirea beneficiilor extrasalariale potrivite care să atragă și rețină personalul este o realitate de necontestat. Un pachet de beneficii care să urmărească nevoile reale ale angajaților și candidaților se poate transforma în avantajul tău competitiv, din perspectiva angajatorului. Observăm această direcție și în S.U.A., unde 46% dintre angajații adulți au confirmat faptul că asigurarea de sănătate a reprezentat factorul decisiv sau a avut cel puțin o influență pozitivă în alegerea locului de muncă actual. 

E de la sine înțeles că trebuie să te concentrezi pe îmbunătățirea calității vieții angajaților. Prevenția medicală reprezintă una dintre cele mai eficiente metode prin care poți face acest lucru. Serviciile medicale preventive de calitate nu doar că sunt benefice angajaților, dar și ție în calitate de angajator. Astfel, te asiguri că menții, chiar și crești productivitatea echipei tale. 

Munca este aspectul care ocupă cel mai mult timp în viața angajaților tăi. În calitate de angajator, trebuie să te asigură că aceștia își desfășoară marea parte din zi într-un mediu care le oferă siguranță și bunăstare. Astfel, nu doar că imaginea ta de angajator va fi una pozitivă, ci prin extensie, și afacerea ta va deveni mai profitabilă, datorită productivității pe care o au angajații sănătoși. Dacă îți dorești un partener care să te ajute să găsești soluția potrivită pentru nevoile medicale ale angajaților tăi, nu ezita să programezi o demonstrație a platformei SanoPass.

Înapoi la blog

Servicii medicale Medicina Muncii

Articole asemănătoare