taylor-deas-melesh-8Ux1Dq5ubBU-unsplash

Sănătatea mintală este o componentă vitală a bunăstării noastre generale și trebuie să fim conștienți de semnele și simptomele tulburărilor de sănătate mintală pentru a putea recunoaște și trata problemele într-un stadiu incipient. În acest articol, vom discuta cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală și simptomele lor asociate, astfel încât să puteți recunoaște problemele și să căutați ajutor medical la timp.

  1. Depresia: simptomele de depresie includ stări de tristețe, pierderea interesului sau a plăcerii în activitățile obișnuite, schimbări în apetit și somn, oboseală și pierderea energiei. Gândurile de suicid sunt, de asemenea, o posibilă manifestare a depresiei.  

  2. Anxietatea: anxietatea se manifestă prin preocupări excesive sau neliniște în legătură cu evenimente viitoare sau situații actuale. Simptomele includ o senzație de tensiune sau iritabilitate, fobia socială, teama de a vorbi în public sau de a fi în locuri aglomerate și probleme de concentrare.  

  3. Tulburările de panică: aceste tulburări sunt o formă de anxietate caracterizată prin atacuri de panică frecvente și neașteptate. Simptomele includ palpitații, transpirații, tremurături, senzația de sufocare, dureri în piept, amețeli sau greață.  

  4. Tulburările obsesiv-compulsive: TOC-ul este caracterizat prin gânduri sau comportamente repetitive, care pot include spălarea excesivă a mâinilor, verificarea constantă a ușilor și a ferestrelor sau organizarea extremă. Persoanele cu TOC pot avea, de asemenea, obsesii și compulsii legate de simetrie sau de numere.  

  5. Schizofrenia: aceasta este o afecțiune gravă de sănătate mintală, caracterizată prin tulburări de gândire și de comportament. Simptomele pot include halucinații, deliruri, vorbire confuză sau dezorganizată și retragere socială.  

  6. Tulburările bipolare: aceste tulburări sunt caracterizate prin episoade de depresie alternând cu episoade de manie sau hipomanie. În timpul episoadelor maniacale, oamenii pot avea o energie crescută, o necesitate redusă de somn, o activitate crescută și o judecată afectată.  

  7. Tulburarea de stres posttraumatic (TSPT): TSPT poate apărea în urma unui eveniment traumatizant.

 

În plus, este important să menționăm că există numeroase alte tulburări de sănătate mintală care nu au fost menționate în acest articol. De exemplu, tulburările de somatizare, tulburările de dispoziție bipolară, tulburarea de anxietate generalizată și tulburările de personalitate multiple sunt doar câteva exemple.

De asemenea, este important să înțelegem că sănătatea mentală nu este doar absența tulburărilor de sănătate mintală. Este un concept mai larg, care include abilitatea noastră de a face față stresului și provocărilor vieții de zi cu zi, de a ne menține relații sănătoase cu ceilalți și de a ne bucura de viață. Există o serie de lucruri pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți sănătatea mentală, cum ar fi exercițiile fizice regulate, somnul adecvat, alimentația sănătoasă, meditația și terapia.

În concluzie, sănătatea mentală este o componentă importantă a bunăstării noastre generale și este esențial să fim conștienți de semnele și simptomele tulburărilor de sănătate mintală pentru a putea recunoaște și trata problemele într-un stadiu incipient. Este important să căutăm ajutor medical atunci când simptomele afectează viața de zi cu zi și ne împiedică să facem activitățile normale. Prin urmare, este vital să ne îngrijim de sănătatea mintală la fel de mult cum ne îngrijim de sănătatea fizică.

 

Înapoi la blog

Servicii medicale Prevenție medicală Wellness #Psihologie

Articole asemănătoare