cdc-LbUOh89q4Es-unsplash

Hipertensiunea este o afecțiune frecventă, caracterizată prin tensiune arterială ridicată, care poate duce la complicații grave asupra sănătății inimii. Deși poate fi cauzată de o serie de factori, hipertensiunea este adesea asociată cu stilul de viață nesănătos, obezitatea, alimentația și boli cronice precum diabetul.

Simptomele hipertensiunii pot fi neclare și nu apar întotdeauna. Cunoscută și sub numele de "ucigașul tăcut", hipertensiunea poate fi detectată numai prin măsurarea regulată a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta dureri de cap, amețeli, dificultăți de respirație, tulburări de vedere sau sângerări nazale, semne care necesită investigații medicale.

Modificările stilului de viață pot ajuta la controlul hipertensiunii, cum ar fi pierderea în greutate, renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool și adoptarea unei diete sănătoase. O dietă bogată în potasiu, cum ar fi bananele, avocado, spanacul sau cartofii dulci, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Exercițiile fizice regulate sunt de asemenea importante, ajutând la menținerea greutății și la reducerea tensiunii arteriale.

Medicamentele sunt de asemenea utilizate pentru a controla hipertensiunea arterială. Diureticele ajută la eliminarea excesului de apă și sare din corp, beta-blocantele încetinesc ritmul cardiac, iar inhibitorii ai enzimei de conversie a angiotensinei ajută la relaxarea arterelor.

În concluzie, hipertensiunea poate fi o afecțiune serioasă, dar există multe opțiuni de tratament și modificări ale stilului de viață care pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale. Este important să monitorizezi tensiunea arterială regulat, să-ți faci teste de diagnosticare și să consulți un medic în cazul în care observi valori ridicate ale tensiunii arteriale. Adoptarea unui stil de viață sănătos, împreună cu medicamentele prescrise, poate ajuta la prevenirea complicațiilor asociate cu hipertensiunea și la menținerea unei sănătăți bune.

 

Sursa fotounsplash.com

Înapoi la blog

Servicii medicale Prevenție medicală Wellness

Articole asemănătoare