myriam-zilles-tEJm9fvlju8-unsplash

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează un număr tot mai mare de oameni în întreaga lume. Pentru a controla nivelul zahărului din sânge și a gestiona această afecțiune, există o serie de strategii eficiente prin alimentație și stil de viață sănătos.

 1. Urmează o dietă echilibrată Un regim alimentar echilibrat este esențial pentru a gestiona diabetul. Include în alimentația ta legume, fructe, cereale integrale și leguminoase. Evită alimentele procesate, bogate în zahăr și grăsimi saturate, cum ar fi prăjiturile, biscuiții, dulciurile și fast-food-urile.

 2. Consumă carbohidrați complecși Carbohidrații complecși sunt mai greu de digerat și absorbite în organism, ceea ce duce la eliberarea lentă a glucozei în sânge și menținerea unui nivel constant al acesteia. Alimentele bogate în carbohidrați complecși includ cerealele integrale, leguminoasele și legumele.

 3. Fă exerciții fizice regulate Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea sensibilității la insulină. În plus, exercițiile fizice pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea stării de spirit.

 4. Monitorizează nivelul de zahăr din sânge Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge este importantă pentru a-ți menține diabetul sub control. Este recomandat să îți măsori nivelul de zahăr din sânge de mai multe ori pe zi și să ții evidența acestora. În plus, este important să îți faci analize de sânge regulate pentru a monitoriza evoluția diabetului și pentru a ajusta tratamentul, dacă este necesar.

 5. Îngrijește-ți picioarele Diabetul poate afecta circulația sanguină și nervii, ceea ce poate duce la probleme cu picioarele. Este important să îți îngrijești picioarele prin păstrarea lor curate și uscate, purtarea de încălțăminte confortabilă și verificarea lor zilnică pentru semne de răni sau infecții.

 6. Consultă un medic specialist în diabet Un medic specialist în diabet poate fi un partener valoros în gestionarea diabetului. Aceștia pot oferi sfaturi privind alimentația, monitorizarea nivelului de zahăr în sânge și tratamentul, dacă este necesar.

 7. Adoptă un stil de viață sănătos

 8. Învață să gestionezi hiperglicemia Hiperglicemia este o creștere a nivelului de zahăr din sânge și poate apărea atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea mare. Simptomele hiperglicemiei pot include sete excesivă, urinare frecventă, oboseală și dificultăți de vedere. Este important să înveți cum să gestionezi hiperglicemia, care poate fi prevenită prin respectarea unui program regulat de masurare a glicemiei și a planului de tratament stabilit de medic.

 9. Nu ignora hipoglicemia Hipoglicemia este o scădere a nivelului de zahăr din sânge și poate fi periculoasă. Simptomele hipoglicemiei pot include transpirații, tremur, greață și dureri de cap. Dacă ai simptome de hipoglicemie, trebuie să mănânci o gustare care să crească nivelul de zahăr din sânge, cum ar fi o banană sau o jumătate de sandwich cu unt de arahide.

 10. Întreabă medicul despre suplimente alimentare Există anumite suplimente alimentare care pot ajuta la gestionarea diabetului, cum ar fi cromul, omega-3 și acidul alfa-lipoic. Întreabă medicul tău dacă aceste suplimente sunt potrivite pentru tine și în ce doze trebuie luate.

 11. Fii pregătit în caz de urgențe Este important să fii pregătit în caz de urgențe legate de diabet, cum ar fi o hipoglicemie severă sau o pierdere bruscă a cunoștinței. Păstrează mereu la tine o gustare care să crească nivelul de zahăr din sânge, cum ar fi bomboane sau un suc, și un card de identificare medicală care să indice faptul că ai diabet.

 

În concluzie, diabetul este o afecțiune cronică care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Cu toate acestea, există multe strategii eficiente pentru a gestiona diabetul prin alimentație și stil de viață sănătos. Urmati o dietă echilibrată, consumați carbohidrați complecși, faceți exerciții fizice regulate, monitorizați nivelul de zahăr din sânge, îngrijiți-vă picioarele, consultați un medic specialist în diabet și urmați un plan de tratament sunt doar câteva dintre metodele prin care puteți controla diabetul și puteți trăi o viață sănătoasă și plină de energie. Fiind responsabili și angajați în îngrijirea sănătății noastre, putem să îmbunătățim calitatea vieții și să prevenim complicațiile diabetului.

Înapoi la blog

Servicii medicale Prevenție medicală Wellness Diabet

Articole asemănătoare